Christmas Cake Deel 2
Christmas Cake Deel 2
De laatste jaren gebruik ik hetzelfde recept voor mijn Christmas Cake. Ik heb het continu geperfectioneerd tot het ultieme recept. Van oorsprong is het een familierecept en na veel proeven en discussiëren is het verbeterd.
Tijd om de cake te bakken (vanaf medio oktober/ begin november)
Ingrediënten
- 340 gram bloem
- 8 gram baking soda
- 3,5 gram baking powder
- minimaal 5 gram koek en speculaaskruiden
- 2,5 gram zout
- 114 gram roomboter
- 114 gram licht bruine bastaardsuiker
- 114 gram kristalsuiker
- 15 ml vanille extract
- 2 eieren maat M
- 450 gram appelmoes
- Bakpan 20 vierkant of 25 rond
Bereiding:
Mix de boter en suiker voor ongeveer 2 minuten en voeg de vanille toe. Mix 1 voor 1 een ei er door tot het een zachte crème is geworden.
Alle droge ingrediënten toevoegen en kort mengen.
Het boozy fruit uit de weckpot en de appelmoes er doorheen mengen.
Bakvorm bekleden met bakpapier en het beslag er in doen. Strijk het gelijkmatig uit. Bak het ongeveer in 2.30 uur af. Als de cake gaar is dan uit de oven halen en direct kleine gaatjes erin prikken met een saté prikker. Gier er dan ongeveer 3 eetlepels brandy eroverheen.
Nadat de cake afgekoeld is pakken we de cake in bakpapier in, daarna een laag aluminium folie en tenslotte in een plastic pedaalemmerzak. Deze knopen we dicht. Om de 3 a 4 dagen de cake voeden met brandy ongeveer 2 eetlepels totdat de cake niks meer opneemt. Herhaal dit ongeveer 5 a 6 weken. Hoe langer hoe lekkerder!
Begin december de cake bekleden met marsepein en daarna in een kartonnen taartdoos laten rusten. Ongeveer 3 dagen voor kerst de cake bekleden met fondant en eventueel decoreren.
Snij kleine stukjes, want het is zeer machtig!