Appeltaart uit de Big Green Egg
DoorKitchen Corner
Appeltaart uit de Big Green Egg
Wist je dat de smokey flavour die de Big Green Egg aan gerechten en ingrediënten geeft de ultieme match is met homemade appeltaart? Dus haal de ingrediënten voor dit recept voor appeltaart in huis en steek snel de houtskool in je kamado aan. Ruim een uur later kun jij genieten van een heerlijke, lauwwarme appeltaart.
Bodem
- 200 g patentbloem, plus extra om te bestuiven
- 1,5 g bakpoeder
- 3 g fijn zeezout
- 65 g witte basterdsuiker
- 130 g boter op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
- 35 g ei
Vulling
- 3 stevige, zoetzure appels
- 50 g rietsuiker
- 3 g gemalen kaneel
- 50 g gedroogde cranberry’s
- 50 g panko
Topping
- 1,5 stevige, zoetzure appel
- 1 el kristalsuiker
Voorbereiding
- Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm met de convEGGtor en de Stainless Steel Grid tot een temperatuur van 180 °C. Zeef intussen, voor de bodem, de bloem, het bakpoeder en het zout boven een mengkom. Voeg de rietsuiker, de boter en het ei toe en kneed tot een soepel deeg. Vet de deksel van de ronde Green Dutch Oven in met boter.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel die groot genoeg is om de deksel te bekleden. Bekleed de deksel met het deeg. Snijd het overhangende deeg af.
- Schil, voor de vulling, de appels en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Meng ze met de rest van de ingrediënten voor de vulling en verdeel de vulling over bodem.
- Was, voor de topping, de appel en dep droog. Steek het klokhuis eruit en snijd de appel in flinterdunne plakjes. Leg de plakjes dakpans- en cirkelsgewijs op de vulling en bestrooi met de kristalsuiker.
Bereiding
- Leg een koude Baking Stone op het rooster van de Big Green Egg en zet hier de appeltaart op. Sluit de deksel van de EGG en bak de appeltaart 40-50 minuten totdat de taart gaar is en de appel van de topping goudbruin is.
- Haal de appeltaart uit de Big Green Egg en laat iets afkoelen voordat je de taart uit de deksel haalt en in punten snijdt.